Bältros!!! 

Åhh just våran tur!

Nille hade ett rött märke på ryggen och jag frågade om han hade fått en hockeyklubba där, men Nää inte va han kom ihåg sa han.

1 eller 2 dagar senare ser de nästan lite rödare ut och jag frågar igen, Är du säker på att du inte gjort illa dig där. Ja ganska säker svarar Nille 

Jag blir lite fundersam och tar en bild på den och skickar till min moster, för att ja tänkte om det kunde vars något utslag eller nåt.


Det tar inte lång tid innan min moster ringer upp mig och säger att det kan vara BÄLTROS och att Nille måste till en läkare och kolla upp det.

 Nille ringer Huddinge närakut och får en tid bara 4o minuter senare. Medan han är där ringer jag neonatalen där en sköterska svarar. 

Hon frågar om jag har haft vattkoppor när jag var liten. Det visste jag ju inte!

Å sen frågar hon om jag ammade och Ja det gör jag ju!

Bra, säger hon! Då är han skyddad via antikroppar av bröstmjölken ifall du har haft vattkoppor som liten!

Okej, jag ringer mamma som blir lite osäker på om jag har haft det. Men hon har som tur är sparat ett hälsokort från när ja var liten.


Å där står det ju att jag hade vattkoppor 1992! Bra tänker vi och känner oss lättade.

Under tiden har Nille träffat en läkare och fått konstaterat att det är bältros han har. Men eftersom klockan är efter nio så får han åka in till stan för att kunna hämta ut medicinen på ett nattöpppet apotek.

Under tiden kan jag inte låta bli att Googla på allt om bältros och vattkoppor. Ju mer jag läser, ju mer tycker jag att faktan om det går isär.

Under natten skriver jag först i amningshjälpens grupp och frågar om amning skyddar på vattkoppor. Jag får olika svar , en del skriver att de gör det, en del säger att deras barn har fått vattkoppor trots amning och någon skriver att antikropparna överförs under graviditeten.

Känner mig inte direkt lugnad så jag skriver i en prematurgrupp jag är med i också. Får lika många olika svar där med!

När morgonen kommer ringer jag BVC, men bvc kände sig osäkra och bad mig ringa min gamla kontakt J på neonatalens hemsjukvård. Men hon visste inte heller men lovade att ringa tillbaka senare på eftermiddagen då hon skulle träffa en läkare på neonatalen då.

Under tiden blir jag otålig så jag ringer även 1177 (vårdguiden) och rådfrågar. 

Hon säger ungefär Nää det är absolut inte ett hundraprocentigt skydd, men absolut ett litet skydd. Hon tyckte jag skulle vänta och se vad neontal-läkaren sa.

J på hemsjukvården ringde upp och lämnade över luren till läkaren.

Han lät påläst.

Bältros ska inte kunna smitta någon som redan har haft vattkoppor (alltså tex mej och alla andra vuxna som haft vattkoppor) men däremot kan han smitta Milton. Å skulle Milton bli smittad är det alltså vattkoppor han skulle få!

Bältros kan man bara få om man tidigare har haft vattkoppor. Bältros bryter ut pga av nedsatt immunförsvar vilket man kan få vid tex trauma, stress och extrem trötthet. Som vi ju faktiskt till viss del utsatts för.

Redan första kvällen tog vi beslutet att tills vi vet tillräckligt om det här tar vi det säkra före det osäkra. Så Nille sov i ett eget rum och har inte rört Milton sedan dess.

Läkaren sa ungefär som 1177, att ett visst skydd får Milton genom amningen men absolut inte ett säkert skydd. Å de antikroppar man kan få under graviditeten får man under graviditetens sista 10 veckor. Å iom att Milton är 8 veckor för tidigt född så har han ju inte fått alls mycket skydd därifrån. 

Läkaren sa att de tog emot att säga, men han rekommenderade inte Nille att ta i Milton under tiden han var sjuk. Vi ska vara jättenoga med handhygien osv. Men han tyckte inte att vi behövde bo åtskilda som vi funderade över. Man vet ju inte hur långdraget det kan bli med hans bältros.

Det finns tydligen även ett vaccin mot vattkoppor men läkaren tyckte inte det var någon idé att ge det då det kanske redan var för sent.

Bältros smittar med direktkontakt med blåsorna i i utslagen, så Nille har kompresser över såret. Men om ni tittar på den första bilden jag la ut så ser ni hur nära Milton ligger såret.

Fyyyyyyyy, ibland tycker jag faktiskt lite synd om oss. 

Nu väntar en lång jobbig väntan och oro. Inkubationstiden är tydligen 2-3 veckor så det kan dröja länge innan vi märker något!

3 reaktion på “Bältros!!! 

  1. Lilla gumman, ni hanterar ni råkar ut för så bra. Du är så klok som tar reda på fakta, och förstår att doktor Google är en kompis som man ibland får märkliga svar ifrån, lika så olika fb-grupper, man svarar så klart från den kompetens och erfarenhet man har. Lille Milton som visat att han är en stark och väldigt duktig baby klarar att få vattkoppor. Men det tror inte jag att han får, eftersom du vidtog försiktighetsmått på ett tidigt stadium av bältrosen, så koppla du av, det här ska gå bra???❤️ Bra jobbat, och egentilgen flyter ju allt på jättebra, Milton har ju skött sig exemplariskt hela vägen. Klart att ni är trötta, det är alla babyföräldrar och ni fick ju en liten gosse med extra behov och kanske är lite extra trötta på grund av det. Jag tycker ni tar hand om Milton på absolut bästa sätt, ni är helt fantastiska?❤️??

  2. Ja jag säger då det… Himla otur. Det känns som ni verkligen gjort allt rätt och vi alla tycker att oj oj vad det går bra allting… då är det lätt att glömma att det ändå måste varit en otrolig påfrestning för er båda med detta föräldraskap som på många sätt blev väldigt annorlunda än vad man kanske tänker sig under graviditeten! Lider jättemycket med er nu och försöker sända styrkekramar❤️ till Nille som inte nog med att han är sjuk nu inte heller får komma i närheten av Milton, jag hoppas verkligen att Nille inte behöver dras med det här så länge utan fort blir frisk igen och att Milton klarar sig från vattkoppor! Kramar till er alla tre!❤️❤️❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *