Barnbilder på sociala medier

Ja alltså de här är ju en fråga som kan röra upp mycket känslor och man har verkligen rätt att tycka olika.
Jag och Nille har pratat ganska mycket om vad vi tycker om det, och vi är väldigt överrens i frågan. Men ändå är inte vi helt säkra på vad vi tycker om det här när han blir äldre.
Vi tror att när Milton blir stor/större så kommer det vara så otroligt vanligt att de finns massvis med barnbilder på dem på nätet. Kanske så vanligt att de barn som inte har föräldrar som lagt upp bilder på dem anses som ”ovanligt”

Det vi däremot tycker är jätteviktigt, är att vi inte lägger upp bilder eller skriver saker om honom som han sen kan behöva skämmas över. Jag rådfrågar Nille väldigt ofta om en bild jag tagit är ok att lägga upp.

Tex nu när Milton har börjat skratta och le, tycker kanske jag som mamma att han är det gulligaste som finns när han kämpar och försöker göra det. Men kommer Milton själv tycka det? Eller kommer det vara en bild han kommer känna att han skämms för om någon ser? Det är något vi funderar över innan vi lägger upp en bild.

Vi tycker också att det är viktigt att om någon annan tar en bild på Milton, att man frågar om just den bilden är okej att lägga upp. Nu menar jag om man tar en närbild på honom, inte typ en gruppbild på förskolan.
Så gör alltid vi bland mina vänner, tar man en närbild på en kompis så frågar vi alltid om den är okej att lägga upp! Jag kan ju tycka att en bild på min kompis är hur fin som helst, men det spelar ingen roll om jag tycker det ifall hon skäms över tex sin näsa i en viss vinkel. Det måste hon få bestämma. Att tillägga är att vi inte alltid gjort såhär. Kanske har vi lärt oss den hårda vägen. Tex när vi började ha Facebook så la vi ju upp väldigt mycket tveksamma bilder, som kunde sluta i att någon fick panik och ville att den skulle tas bort på engång. Men jag tycker att vi har kommit fram till något som fungerar för oss iaf 🙂

Milton kan ju inte berätta ännu vad han tycker så därför får vi göra vårt bästa för att göra det åt honom tills han kan det. Så resonerar vi i alla fall, rätt eller fel? Ja det kommer det nog finnas tusen olika svar på den frågan.

När Milton är tillräckligt stor för att kunna ha en åsikt i frågan kommer vi att fråga honom innan vi lägger upp en bild. Det är i alla fall så vi tänker. Att det finns bebisbilder på honom på internet tror vi inte kommer vara något som bekymrar honom. Men när han däremot är äldre kanske? Då måste han få bestämma det själv!

Så summan av vad vi tänker är att:

Bebisbilder är okej om vi känner oss säkra på att det inte är bilder som han kommer behöva skämmas över. När han är äldre ska vi börja fråga honom vad han vill och inte.
Ni får gärna berätta hur ni tänker 🙂 


Milton fanns på Facebook innan han ens var född 🙂

3 reaktion på “Barnbilder på sociala medier

 1. Ja nu bjöd du in till en viktig fråga. Som alla i min närhet vet så är jag ju väldigt kritisk till sociala medier. Då är det inte till att de finns utan hur de är uppbyggda och framför allt hur de används. Att Milton finns på en blogg tror inte jag är någon fara så länge ni resonerar som ni gör. Jag tror att det är bra att man tänker efter först vad är det man lägger ut och det gör ni ju. Det finns ju alltid en motpart som ska läsa det. När det gäller bloggar så är det iaf ett aktivt val man gör när man går in och läser en speciell sida. När det gäller framförallt FB så är det ju mest ett enormt flöde av en massa saker som läggs ut på en enda plattform. Det är detta enorma flöde som man måste tänka sig för hur det ska användas och hur det påverkar oss människor.
  När det gäller Milton så tycker jag den viktigaste frågan är hur ni vill att han ska hantera hela den sociala mediebilden. Det brukar ju vara så att barn gör som föräldrar gör. Jag tror på ett kritiskt användande under kontrollerade former. Man får inte glömma bort den mänskliga kontakten. Ett aktivt liv tror jag också är viktigt. En bra social kompetens och en personlig trygghet kommer man långt med oavsett hur världen runt ikring ser ut.

  • Kloka tankar. Ja det kommer ju vara stor skillnad från när jag och Nille växte upp vad det gäller sociala medier. Nu skaffar ju typ lågstadiebarn instagram å andra medier som vi har noll koll på.
   Tror det är viktigt för oss att försöka hålla oss uppdaterade om vad barnen använder och gör på datorn/telefonen så att man vet vad som händer och kan prata om det hemma.
   Varken jag eller Nille är ju nästan aldrig hemma, så ett aktivt och socialt liv tror jag nog inte blir något problem att ordna 🙂

 2. Jag tycker att det var ett väldigt klokt och genomtänkt inlägg! Jag tror dessutom att ni har rätt bra koll vad som är OK att lägga upp, för precis som du säger så lever ju ni i den tidsåldern där ni har hunnit fundera över bilder på er själva som lagts upp utan er vetskap. Jag tror inte Milton kommer klaga när han blir stor, tvärtom kommer han tycka det är jättekul att det finns en ”dagbok” över hans första tid! Hur många barn får en sån av sina föräldrar??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *