Kort läpp och tungband

Facebook kan faktiskt vara bra till väldigt mycket. Den här gången är det en grupp som heter ”amningshjälpens slutna grupp” som har hjälpt oss.

Jag såg hur massvis med mammor som skrev om sina problem med amningen fick tips om att kolla upp ifall bebisen tungband är kort. Alltså bandet som sitter under tungan.

Å så hänvisades det till den här bilden med symtom.


Efter att ha läst och funderat fyllde jag i på bilden. Några symtom var jag lite tveksam på och några var solklara


Ja som ni ser så var det en del… jag tog upp det med både bvc-läkaren och bvc-sköterskan men båda kollade och sa att de inte såg något konstigt ut.

Men sen läste jag igen på Amningshjälpen fb-grupp att det fanns en annan grupp som var inriktad på bara problem med kort tung och läppband.. å där läser jag om att det tydligen är väldigt vanligt att ”vanliga läkare och sköterskor” inte är så insatta i problematiken utan man bör gå till en öron-näsa-hals-mottagning. Å bor man i Stockholm är det Danderyds ÖNH som ska vara bäst. 

Så sagt och gjort, bad vi bvc om en remiss till dem (vilket Bvc tyckte var onödigt och att det inte behövdes)

Å för 3 veckor klipptes hans tungband som de i Danderyd sa var kort, och de sa också ”oj ja då har du stått ut länge med tanke på hans ålder”

Redan samma dag märkte vi förbättring, han kräktes inte alls lika mycket som innan. Vi vågade knappt tro att det var sant, var det bara en tillfällighet eller? 

Nä det var det inte. Från att ha varit en bebis som har varit omöjlig att lägga på rygg, då han bara kväljde och kräktes hela tiden kunde han det helt plötsligt. Så nu har han flera gånger sovit stunder själv på rygg. Han tycker det är roligt att ligga en stund i babygymmet, han gallskriker inte längre på skötbordet osv! Han har inte längre problem med reflux! Nu kräks han mer som en vanlig bebis nångång ibland liksom.

På ÖNH i Danderyd så sa de att vi skulle höra av oss om inte taget blir bättre vid amningen. Så det gjorde vi. Något hade ju definitivt blivit bättre eftersom han uppenbarligen slutade att svälja så mkt luft och kräkas så men jag märkte egentligen ingen större skillnad på taget. Men efter att vi nu även har klippt läppbandet har han mycket lättare att få bra tag när han ammar, det är inte samma strul som förut. Han verkar heller inte ha lika ont i magen som förut.

Ja jag har säkert missat fler saker som faktiskt har blivit bättre. Men summan är väl att det överlag känns lättare att amma nu, han sover lite längre pass på natten och kräks inte alls lika mycket som förut.

Jag har bara positivt att säga.  

Men att tillägga som läkaren sa i Danderyd. ALLA amningsrelaterade problem går inte att lösa genom att klippa, och det är viktigt att poängtera det.

Ibland kan det missuppfattas när man läser saker på nätet. Att bara man får det klippt kommer allt att lösas och så vidare. Men jag vill ändå berätta om Vår Erfarenhet av det här. Det tog oss inte mycket tid, och ingreppet var väldigt enkelt och Milton tog det väldigt bra. Ledsen ett par minuter och sen var det över. För oss har det hjälpt mycket 🙂

Hoppas det här inlägget kan vara till hjälp för någon annan som har liknande problem som vi ?

En reaktion på “Kort läpp och tungband

  1. Faktiskt helt fantastiskt! Man hör ju ofta att man inte ska googla sina sjukdomar och symtom för att det kan bli fel och skrämmande men det här är ju väldigt tydligt bevis på nätets kraft om man bara förstår att använda det rätt. Jag hade ingen aning om det här ( och tydligen inte BVC heller) och aldrig fått veta det heller om det inte vore för den samlade erfarenhet som faktiskt finns på nätet!☺️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *