Göra egna tuggben

Inför fettisdagen fick jag ett ryck och ville göra egna tuggben till hundarna. 

Snäll sambo fick i uppgift att köpa svål (grishud) på Citygross.

Sen tog jag bara en sax och klippte i lagom stora remsor. La i ugnssäkra formar och skjuts in i ugnen.

Jag hade på 70 grader och det tog mindre än ett dygn så kändes de lagom torra och sega.

Å resultatet?

Succé ?

Cora smaskade och låg och morrade så fort pudelbusen rörde sig i rummet. Cora är alltså vår cavalier som inte gör en fluga förnär och oftast ber om ursäkt för att finns ungefär
Lexie vår buspudel yrde runt och gömde benet på olika ställen i huset i ungefär en timme. Sen bestämde hon äntligen dig för att börja tugga i stället.

Å Nellie vår snart 10-åriga Bichon var den enda som tog sitt förnuft till fånga och faktiskt bara fokuserade på att tugga i sig benet.

 Bild på testpatrullen:


Cora, cavalier, 8 år

Nellie, Bichon frise, 10 år

Safira, dvärgpudel, 2 år.( Mina föräldrars hund som också älskade tuggbenen så pass att mamma köpt hem svål nu och ska torka)

Lexie, mellanpudel, 1 år

Lite extra tips på vägen:

 • Ha en vass sax när du klipper, det är ganska segt
 • Klipp i bitar som blir lagom för din hund. Jag klippte lite olika, de minsta jag gjorde var ungefär 1,5 cm breda, och de bredaste 4 cm. De krymper ju lite när de har torkat också.
 • Det luktar lite, så gör det inte om du ska ha hem gäster eller så 🙂 men svål luktar inte så farligt, jag har torkat värre saker till hundarna hehe
 • De färdiga tuggbenen kan ha en lite flottig yta, så om du är orolig för att det ska bli kladdigt kan man lägga dem och torka nåt dygn sen på hushållspapper. Jag flyttade runt dem och bytte papper lite under tiden för att de inte skulle fastna papper på benen, vet inte om det är nödvändigt men så gjorde jag 🙂

Å priset på kalaset ? 

12 kronor, fantastiskt tycker jag. Enkelt, snabbt,billigt, svenskt och utan tillsatser !

?OBS?

Ni är så galet många som har läst det här inlägget och några frågor har dykt upp under tiden.

Så jag skulle vilja tillägga 2 saker

 1. Jag vill inte uppmana någon till att lämna ugnen oövervakad. Det sker på egen risk. Är man orolig kan man säkerligen stänga av ugnen den tid man inte kan ha översikt, för att sedan sätta på den några timmar senare igen.
 2. Alla hundar är individer, mina hundar har plåtmagar och är vana att äta olika sorters ben utan att bli dåliga i magen tex. Så kanske det inte är för alla. Är du osäker? Testa alltid försiktigt eller låt bli helt om du tror att din hund kan bli dålig ?

7 reaktion på “Göra egna tuggben

 1. Superide’ verkligen, om det inte är för krångligt att göra så kommer jag nog aldrig att köpa tuggben igen, känns så rätt och naturligt!☺️

  • Lovar att det var superenkelt! Jag har ju torkat blodpudding, lever och allt möjligt men de här var så enkel! Krävdes ju nästan ingen förberedelse alls, och de höll inte på och fastna i formen som jag tycker att allt annat gör !

 2. Jätte bra idé. Grunnar på hur länge de håller efter torkningen ( fett har ju en tendens att härskna)? Ska man göra små satser som äts upp på en gång, eller kan man göra en stor laddning och spara ett tag?

  • Ja jag funderade också på det! Precis som du säger så härsknar ju fett med tiden.
   Hur länge det håller beror nog också på hur ”hårt” man torkat dem.
   Jag vill ha dem lite sega så att de får kämpa länge med tuggandet. Då håller de nog lite kortare.
   Men jag tänker att om man vill göra väldigt mycket kan man ju sen förvara dem i kylskåpet eller tom i frysen ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *