Matintro prematur 

Det är många som har frågat mig när man får introducera mat till en premis. Så jag har försökt läsa på om det och höra mig för.

Ska man korrigera åldern eller inte? En del säger att man ska korrigera åldern en del inte. En del säger att man ska köra något mittemellan korrigerad ålder och faktiska åldern. Å egentligen är väl svaret på frågan att det inte riktigt finns något som är rätt eller fel. Man får helt enkelt gå på sin magkänsla vad som känns rätt för just sin prematurbebis. För Milton skulle ett matintro/smaksensation kunna vara okej mellan allt från 4 månader – 8 månader (hans riktiga ålder alltså)

Tarmarna börjar mogna och vänja sig från den dagen en prematurbebis föds, precis som hos en fullgången bebis.

Däremot kan en prematurbebis ha omognare tarmar när de föds än vad en fullgången bebis har. Så den kan behöva längre tid på sig för att klara av vanlig mat. Men det behöver inte vara så. Milton har haft ganska mycket ont i magen, men om det beror på omogen mage eller järndropparna är omöjligt att veta

Sen däremot så kan det vara så att en prematurbebis inte är mogen utvecklingsmässigt lika tidigt som en fullgången. Till exempel med att visa intresse för mat och att kunna sitta stadigt i en stol. 

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas att man börjar med smakportioner när barnet är 6 månader om man har en fullgången bebis. Å är barnet intresserat tidigare så kan man om man vill låta barnet smaka kryddmåtts-stora smaksensationer redan från 4 månader.

Jag å Nille har sagt att vi får se när det känns som att han är redo. Vi känner ingen stress alls. 

Men jag ser däremot framemot det jättemycket ?

Tills vidare övar vi på att sitta lite i stolen och att hålla i bestick !


Å så brukar jag hålla fram lite mat till honom så han får lukta men än så länge är han helt ointresserad.

Jag tror att det kommer bli så att vi kommer testa något litet när han fyller 6 månader. kanske doppa hans lilla sked i något och låta honom stoppa den i munnen själv. Vi får se!

En reaktion på “Matintro prematur 

  1. Tror det är helt rätt metod att se vad han själv vill, den dag han visar intresse kommer det också kännas rätt att bjuda på smaksensationer!???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *