Vem är den där hesa Fredrik ?

Är det bara jag som aldrig hört talas om Hesa Fredrik?

Ja alltså jag har ju koll på krigslarmet men inte att det kallas för Hesa Fredrik.

”Namnet Hesa Fredrik sägs ha myntats när larmet testades för första gången 1931 av Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist. Bakgrunden sägs vara att han själv var lika hes som larmets ljud var vid testtillfället”

Jahapp då vet man det ?

Jag tycker det på ett sätt var bra att det gick ut ett falskt larm, det blev ju lite av ett test av hur samhället hanterar det.

Vår beredskap är ju värdelös ?

När vi gick i låg/mellan-stadiet fick vi lära oss lite om det här. Vi fick bland annat gå i jättehäftiga gångar under marken och se hur man tar sig till de olika skyddsrummen som ligger under Herrängens skola.

De här är de enda skyddsrummen jag kan komma på att jag känner till! Hur många har egentligen koll på vart närmaste skyddsrum finns?

Jag och min vänner pratade faktiskt om det för inte så länge sen, hur coolt man tyckte det var att gå i de där gångarna när man var liten. Men ingen av oss kommer ihåg helt säkert hur man tog sig ner i dem!

Krigslarmet heter egentligen beredskapslarm och VMA står för ”viktigt meddelande till allmänheten”

Larmet kan användas för akuta hotsituationer som Krig men också för att varna för allvarliga bränder, gasutsläpp och akuta hot mot vattenförsörjningen eller andra akuta situationer. Det kan även gå ut ett informationsmeddelande i förebyggande syfte!

Signalen kan avgränsas geografiskt just i det området faran finns. Så ni som inte hört signalen behöver kanske inte oroa er för att inte göra det om det verkligen skulle vara på riktigt!

Signalen testas fyra gånger per år, första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december.

Jag hade inte koll på att det finns en ”slutsignal” eller en så kallas ”faran-är-över-signal” det kan ju vara bra att veta ?

Värsta allmänbildningslektionen blev det visst ? hittade infon på Wikipedia.


Vi är på Viggsö så nu ska vi fortsätta lata oss ! ? Förresten så blir Milton 9 månader idag !!! (Korr ålder 7 månader) ?

En reaktion på “Vem är den där hesa Fredrik ?

  1. Ha ha, det går inte en dag utan att man lär sig något nytt! Grattis Milton 9 månader!❤️❤️❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *